Nu när kylan har slagit till ordentligt är det dags att fundera över hur vi som som cyklister ska klä oss på allra bästa sätt. Precis som för alla andra som vistas ute när det är kallt är det lager på lager som gäller.

Lager ett

Basen är viktigast. Underställ som transporterar ut svett men som samtidigt håller värmen är a och o för en bekväm pendling. Merinoullsunderställ har väl alla hört talas om. Ullen har fantastiska egenskaper när det gäller att temperera kroppen Det värmer på vintern och kyler på sommaren. Man måste inte köpa plagg med 100% marino för att få bra underställ, men ju högre procent ull – desto bättre temperaturreglering.

Det finns dock idag en hel del syntetmaterial på marknaden som håller hög standard. Fördelen med syntetmaterialen är att de transporterar bort svetten ännu effektivare än vad ullen gör. Är du pendlaren som cyklar långt och vill komma först under Tour de Stockholm varje morgon – då kan syntetunderstället alltså vara något för dig.

Lager två

Nästa lager är det värmande lagret. Vanligen tänker man kanske på fleece när det här lagret kommer på tal men det finns såklart andra material som fungerar lika bra. Dessa kan man anpassa i tjocklek utefter temperatur. Bomull är inte att rekommendera.

Lager tre

Skalet. Det är här vi ser till att kläderna vi har skyddar oss från det väder som vi har bestämt oss för att ge oss ut i. Vid cykling i regn rekommenderar vi byxor och jackor som har en vattenpelare över 10 000 mm. Detta för att inget under det måttet kommer att hålla dig helt och hållet torr. Nackdelen med helt vattentäta plagg är ju som vi alla vet att de kan kännas lite kvava. För att undvika den känslan är det viktigt att välja plagg med tunna membran, till exempel Gore-Tex Active, som andas bra.

För de dagar det inte regnar så är det oftast skönare att bara dra på sig en vindjacka. Vindjackan håller inne värmen och släpper ut fukten. En perfekt kombo!

Huvud, händer och fötter

Värme på ändarna på kroppen kan vara både det svåraste och det viktigaste att få till. En tunn mössa som inte gör att hjälmen sitter dåligt gör hela cykelturen mycket behagligare.

Händerna är väldigt individuella, vissa klarar sig med tunna handskar genom hela vintern och andra drar fram krabbfingershandskarna redan när första frosten drar fram. Det finns många varianter och material i handskarna. Det viktiga är att de sitter bra, att de är vindtäta och du känner att du har kontroll på eventuella bromshandtag.

Ett par ullsockor och ett par vattentäta skoöverdrag är varje snabbpendlares bästa vän. Här finns både skoöverdrag som är gjorda för de våtaste dagarna och de som är gjorda för värme. Pendlar du med vanliga skor så är såklart kängor eller någon annan form av rejäl sko att föredra.

Kom in till oss i våra butiker, så hjälper vi dig att hitta rätt!