Varje vår samma visa, ungarna har växt som små ärtskott under vintern och helt plötsligt sitter de dubbelvikta på sina cyklar. Panik uppstår! Cykel måste köpas pronto! Men vad är det egentligen man måste tänka på?

Vilken storlek?
För det första: utgå från ditt barns längd när du köper cykel. Inte vilken storlek tabellerna säger att barnet “borde” ha i en viss ålder och frestas inte att köpa en för stor cykel. Förutom att det är osäkert ur trafiksynpunkt så kan det vara så att ditt barn tycker att cykeln är läskig och tung vilket kan resultera i att hen helt enkelt inte vill cykla. Köp hellre en lagom cykel som barnet får växa med, på våra cyklar kan du justera både sadel och styre flera centimeter så det finns ändå mån för dem att växa.

Hur vet du att cykeln inte är för stor då? Jo, storlekstabellen nedan ger en bra fingervisning men ännu bättre är såklart att ni kommer in till oss så provar vi ut en cykel tillsammans.

ÅLDER LÄNGD STORLEK
3-4 ÅR 90-100 CM 12″
4-6 ÅR 105-120 CM 16″
6-8 ÅR 115-125 CM 20″
7-11 ÅR 125-145 CM 24″
11 > 145-160 CM 26″

Det vi kikar på när vi säljer cykel är:
1. Når barnet ned med tårna på båda sidor av cykeln?
2. Når barnet längst ut på styret även när den styr så mycket det bara går åt båda hållen?

Om svaret på de frågorna är ja – då är det antagligen helt rätt cykel för er!

Vad är balanscykel?
Balanscykeln har blivit mer och mer populär. Det är en cykel utan pedaler där barnet använder sina fötter för att ta fart och för att bromsa. Fördelen med den är att barnet lär sig att balansera och därför har superlätt att lära sig cykla när det är dags att gå över till en cykel med pedaler.

Fotbroms eller inte?
Det finns egentligen inget rätt eller fel här. Det viktiga är att du som förälder är helt trygg med den cykel du väljer. Det du ska vara medveten om är att fotbroms inte på något vis behöver vara säkrare än handbroms. Dessutom är de cyklar som endast har handbroms oftast lite sportigare och har allt som oftast en lägre vikt än fotbromscyklarna, vilket såklart påverkar hur lätt och roligt det är för ditt barn att cykla. Dock måste barnet självklart ha kraft nog i fingrarna för att handbromsen ska vara ett bra alternativ!

Vad får jag om jag köper en dyrare cykel kontra en billig?
De billigaste cyklarna på marknaden är inte byggda efter barnets proportioner. De är helt enkelt vuxencyklar i miniformat vilket resulterar i att barnen ofta sitter dubbelvikta över dem – trots rätt storlek.

Dessutom brukar de vara tyngre och ha sämre rostskydd och andra detaljer som gör att cykeln i värsta fall måste kasseras redan efter att ett barn har använt den. Att köpa en cykel av högre kvalitet är alltså både säkrare, bekvämare och antagligen bättre för miljön eftersom cykeln går att ärva eller sälja vidare efter att du är klar med den. Supersmart!

Alla våra cyklar är säkra och av högsta kvalitet, kom in till oss så hjälper vi dig och ditt barn att hitta exakt rätt cykel för er!